firstnext123 )  prevlast

Renovatieadvies: 2/3

Het kadaster

Op 17 december 2015 ontmoetten verschillende wijkbewoners elkaar in het Theesalon ‘La Tour’. Op uitnodiging van Buurthuis Bonnevie nemen we samen een ‘Pause Reno’. Met een muntthee in de hand bespreken we een moeilijk thema, het fameuze ‘KADASTER’.

Wie belt er eigenlijk aan onze deur?
Wat is het verschil tussen ‘Kadaster’ en ‘Stedenbouw’?
Is er een verschil tussen het ‘kadastraal inkomen’ en ‘de onroerende voorheffing’?
En hoe worden die berekend?
Als ik renovatiewerken doe, verhoogt mijn kadastraal inkomen dan?
Het is een vorm van belasting? Wie moet die betalen? Zijn er boetes?
Bestaan er hulpmiddelen of kortingen?

Veel vragen die vaak gepaard gaan met expressieve blikken van de aanwezigen. Elke vraag was een aanleiding tot nieuwe vragen en nieuwe discussies. Uit het enthousiasme waarmee de aanwezigen hun ervaringen met de anderen willen delen, blijkt dat dit onderwerp hen bezig houdt. Alle wijkbewoners aan de tafel kregen ooit wel eens een ‘controleur’ over de vloer. “U hebt dit stuk bijgebouwd…” met de daar bijhorende repliek “We hebben het huis zo gekocht…” is voor de meesten een herkenbare situatie.

Gezamenlijk vragen we ons af wat de voor- en nadelen van (stedenbouwkundige) regelgeving is. Toch wordt het hebben van een klaar en duidelijk reglement door iedereen positief onthaalt. Waarbij enkelen de bedenking maken: “Een duidelijk kader, ja, maar men moet wel een goede middenweg vinden tussen de regelgeving en de realiteit. Men heeft ons – Oud-Molenbeek- jarenlang vergeten. Een nieuwe regelgeving mag er niet toe leiden dat het voor ons onhoudbaar wordt…”

Zelf zijn deze bewoners verbaast dat ze niet goed op de hoogte zijn. Zo voegt iemand aan het gesprek toe: “Eigenlijk zijn we slecht geïnformeerd, maar zelfs als we uitleg vragen, krijgen we informatie die niet altijd duidelijk is.”

2016-01-13 14:13:42

Energiepremies 2016

U wil renoveren? Maar u weet niet waarmee u moet beginnen?
Een energieAUDIT kan u helpen om te bepalen waarvoor u tijdens de renovatie aandacht moet hebben om uw energieverbruik te verlagen. Verder is het van groot belang op een correcte manier de woning te ISOLEREN en u denkt daarbij best ook aan een aangepaste manier om te VENTILEREN. U bekijkt best ook eens of uw VERWARMINGSSYSTEEM correct en efficiënt werkt. Verschillende van deze werken zijn soms duur, maar net daarom is het interessant om u tijdig te informeren op welke manier de PREMIES u kunnen helpen om de werken te betalen.

Via verschillende steunmaatregelen wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haar inwoners motiveren om hun woningen te verbeteren en op een rationele manier om te gaan met energieverbruik. Omdat slecht geïsoleerde woningen en verouderde verwarmingssystemen nog steeds de meeste energie verspillen, willen de nieuwe ENERGIEPREMIES vooral aandacht besteden aan deze aspecten van de woning.

Wie ontvangt hoeveel?
De hervorming van de Energiepremies wil streven naar een stabiel en doeltreffend gebruik van de financiële middelen voor een breed publiek.
De premieaanvragers worden ingedeeld per inkomenscategorie. Naargelang de specifieke behoeften wil men alle Brusselaars van de premies laten genieten. Daarom heeft men de categorieën geïndexeerd en naar boven herzien. Het plafond van de lage inkomens (categorie C) voor een alleenstaande komt zo op €33 525.36 en voor een koppel is dat €48 525.36 (op jaarbasis).
Een “georganiseerde mede-eigendom” zal voortaan ook onder de lage inkomenscategorie vallen, wanneer de aanvraag in naam van de mede-eigendom gebeurt. Vervolgens dienen ook alle facturen op naam van de mede-eigendom te staan.
Ook de eigenaar-verhuurders kunnen beroep doen op premies voor categorie C indien ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Een overgangsperiode
Elke premieaanvraag moet gebeuren binnen 4 MAANDEN NA DATUM VAN HET SALDOFACTUUR. De periode januari en februari 2016 zal gelden als een overgangsperiode waar de aanvragers nog beroep kunnen doen op het premieregime van 2015. Hierbij dient men nog steeds het formulier van 2015 te gebruiken.

MEER INFORMATIE
Wens u in detail te bespreken of u in aanmerking komt voor één of meerdere premies ?
Neem dan contact op met ons Renovatiecentrum via 02 410 76 31 of kom langs in ons onthaal (Bonneviestraat 40, Molenbeek). We geven elke vrijdagvoormiddag op afspraak gratis advies voor uw renovatieproject.

2015-11-24 16:20:31

PauseRENO. Voor een renovatie in alle rust.

De renovatieadviseurs van Bonnevie nodigen u met plezier uit om samen met ons te praten over verschillende themas:

21 mei 2015 // Isolatie
Wanneer moet ik welk isolatiemateriaal kiezen? Wat is de prijs? En de impact op jet milieu ?

17 september 2015 // Bezoek van een voorbeeldwerf
Een globale renovatie met architect van een woongebouw, uitgevoerd door een onderneming van socio-professionele inschakeling en weldra in verhuur beheert door een Sociaal Verhuurkantoor.

17 december 2015 // Het kadaster belt bij u aan?
De regels van het kadaster en stedenbouw zijn moeilijk te begrijpen. Nochtans, het naleven van deze regels staan uw verlangens om te renoveren niet in de weg.

Wees welkom,
wij ontvangen u met een thee in
Café La Tour om 18h45.
19u start van de avond - 20u afsluiting
(gratis)

Meer info: cleo.swinnen@bonnevie40.be of 02 410 76 31

2015-09-24 12:12:47

Voorkom CO-vergiftiging!

Nog steeds sterven er jaarlijks mensen ten gevolge van CO-vergiftiging. Tijdens de animatie wordt aangeleerd hoe u een CO-vergiftiging kan voorkomen, ontdekken en wat u moet doen in geval van een vergiftiging. Samen bekijken we of u thuis gevaar loopt. Verder is er mogelijkheid om een afspraak te maken met één van onze deskundigen aanwezig.

Wanneer? Maandag 12 oktober van 13u – 15u of dinsdag 13 oktober van 9u - 11u30 of van 13u - 15u
Waar? Foyer, Werkhuizenstraat 25, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Voor wie?
• inwoners van St-Jans-Molenbeek
• Molenbeekse organisaties en hun doelpubliek
• hulpverleners en begeleiders actief in St-Jans-Molenbeek


Georganiseerd door: WGC De Brug-La Passerelle, MM Norman Béthune, La Rue asbl, Buurthuis Bonnevie, Origine et Habitat, Dar Al Amal vzw en Logo Brussel binnen het wijkgericht gezondheidsproject Laag-Molenbeek Gezond !

Info + inschrijvingen (gratis) : Wendy De Zutter - 02/411 18 38 - wendy.dezutter@wgcdebrug.be

2014-09-15 15:22:10

Huisvestingsdienst

   [...]

2014-09-15 14:59:38

firstnext123 )  prevlast

vzw Buurthuis Bonnevie - Maison de Quartier Bonnevie asbl
Bonneviestraat 40 - 1080 Molenbeek - T: 02 410 76 31 - F: 02 411 80 33

Renovatieadvies

Het is niet altijd makkelijk voor een eigenaar om zijn woning te renoveren.
Kom u informeren bij het renovatie advies van Buurthuis Bonnevie.

We bieden u een individuele begeleiding met advies op maat.
Samen zoeken we naar een oplossingen om een betaalbare renovatie te bekomen.
Een gezonde en veilige woning bezorgen u een beter comfort en welzijn.

Neem contact op met ons onthaal via 02/410 76 31 voor een 1ste ontmoeting.
Elke vrijdag voormiddag van 9u tot 12u.